De essentie van Ont-moeten

      Reacties uitgeschakeld voor De essentie van Ont-moeten


Die gaat natuurlijk over het niet meer Moeten. Sowieso niet van jezelf, want wat Moeten we allemaal veel van onszelf… Dat stemmetje in ons hoofd kan een echte slavendrijver zijn en generatie op generatie geven we dat stemmetje door. We zijn intussen zo gewend aan dat Moeten, dat het ons kompas is geworden. En als dat stemmetje er niet is, dan zijn er wel maatschappelijk verplichtingen en dat is dan het totaalpakketje wat ons drijft. Zo krijgen we allerlei zetjes om in actie te komen en die zetjes komen niet uit onze eigen stroom. Dat is in feite een dwang en die voelt niet lekker..en dat doet iets met jou, dat geeft een ‘beperkend’ gevoel. En dus stress, het kan niet vrijuit stromen in jou en dat zet iets dicht.

______________________________________________________________________________________________
MOETEN IS EEN ZETJE OM IN ACTIE TE KOMEN DAT NIET UIT JOUW EIGEN STROOM KOMT
______________________________________________________________________________________________

En daar komt Ont-moeten om de hoek kijken, want om tot dit inzicht te komen en het vervolgens te vertalen naar de praktijk, dat is niet zo 1, 2, 3 gefixt. En dat hoeft ook niet, het gebeurt op jouw tijd en op jouw manier. Het is jouw weg, jouw reis en ieder stapje doet ertoe. Ieder stapje is een moment van vreugde, van meer de stroom uit jezelf laten komen en van daaruit de keuze hebben of je iets wel of niet doet, of moet 😉

Omdat wij zo vast kunnen zitten in alles wat moet, zijn we van onszelf afgedwaald. We doen wat we Moeten doen en dat is het en daarmee zetten we onszelf keihard buiten spel.
We zijn verleerd om te onderzoeken, even pas op de plaats te maken en af te tasten wat er in ons lichaam gebeurt. Dat geeft verharding in de energie.

En dan hebben we honden…en ook die Moeten van alles. Honden worden ook aangeschaft met een bepaalde verwachting: wandelen, fokken, wedstrijden, gezelschap, jagen, waken. En daar begint het Moeten al. Vaak gaat het goed en sluit de verwachting prima aan bij wat een hond in zich heeft. Maar heel vaak ook niet, en gaan honden ‘gebukt’ onder wat ze allemaal Moeten.

Doordat we zo van onszelf zijn afgedwaald, is het moeilijk om onszelf te zien. En dus ook om onze honden te zien voor wie ze zijn. Om écht te kijken naar wat voor je hond een wens of verlangen is en het te kunnen omarmen als die haaks staat op jouw verwachtingen. Mag je hond dan gewoon zijn wie hij is? Kun je je hond nog in zijn eigenheid laten als die niet wil werken, voortplanten, wandelen enz? Heeft jouw hond recht op zijn eigen perspectief over wie hij nou werkelijk is?

___________________________________________________________________________________________________
WE ZIJN ZO GEWEND OM TE KIJKEN NAAR WAT WIJ KUNNEN MET HET GEDRAG VAN EEN HOND
___________________________________________________________________________________________________

Wij zijn zo gewend aan het kijken wat we hebben of kunnen met het gedrag van een hond, dat we ze onbewust heel makkelijk uit hun eigen wereld trekken. Voor een hond gaat het meer om de ‘ervaring’ dan om het ‘resultaat’.

Behandelen we ze niet meer als een ‘het’ dan als een wezen met een geheel eigen beleving? In hoeverre mogen ze nog gewoon zichzelf zijn? En mogen onze honden nog aan het hoofd van hun eigen leven staan?

En hoe mooi is het om niet náár je hond te kijken maar samen mét je hond te kijken naar wat de mogelijkheden voor een (h)eerlijk leven samen zijn. In alle dankbaarheid dat zij in ons leven zijn om ons te herinneren aan wat er werkelijk toe doet..ons hart en de onvoorwaardelijke liefde die daar stroomt.

En precies hier gaat Ont-moet coaching over, of je nou wel of niet een hond hebt.. je hebt een hart en dat wil gehoord worden. Dat verdient een plek naast alle wijsheid die in je hoofd zit.

______________________________________________________
JE HEBT EEN HART EN DAT WIL GEHOORD WORDEN
______________________________________________________

Ik gun jou de verzachting van het Ont-moeten,  zodat het weer volop kan stromen in jou!

 

Liefs,

Monique van Herpen