Masterclass ‘De getraumatiseerde hond’

      Reacties uitgeschakeld voor Masterclass ‘De getraumatiseerde hond’


Laat ik beginnen met ‘er is nog zoveel mogelijk’..

Want dat is het ook. In de afgelopen jaren heb ik in mijn praktijk gemerkt dat trauma echt een stevig onderwerp is waar we niet te licht over moeten denken. Maar ook dat er niet alleen zwaarte is, want dan red je het niet.

Op opleidingen wordt er voorzover mij bekend (vul me aan als jij andere informatie hebt) niet zoveel aandacht aan trauma besteed. Ttv mijn opleiding tot gedragstherapeut was ’trauma’ absoluut een van de mogelijke oorzaken voor gedrag. De in te zetten therapie kwam -als mijn geheugen me niet in de steek laat- niet veel verder dan systematische desensitisatie dan wel flooding. En veel succes verder.

(Grinnik…ik weet nog dat ik op mijn examen de casus kreeg van een hond die aan het strand woonde maar paaaanisch was geworden voor vliegers na een traumatische ervaring. Ik vond het knap lastig. En nu, jaren later… help ik honden die bij windmolens wonen van hun trauma af… Bijzonder toch?)

Inmiddels weet ik dat je met de geeigende in te zetten therapievorm bij trauma in de bovenste 10% van de hond (topje van de ijsberg) werkt, maar dat de werkelijke oorzaak van trauma in de 90% onder de waterspiegel zit. Dat is altijd mijn frustratie geweest als gedragstherpeut…totdat… een aantal jaren geleden healingen op mijn pad zijn gekomen. En daarmee kan ik de diepte in en echt helpen. Zucht van verlichting … en dankbaarheid.

Dat de focus in opleidingen niet op trauma ligt komt denk ik omdat er vanuit de wetenschap op het gebied van trauma bij honden nog niet zoveel onderzoek gedaan is. De meeste opleidingen baseren hun kennisoverdracht graag hierop.

Maar ik niet 😉

Ik vind wetenschappelijk onderzoek hartstikke belangrijk, maar niet het enige. Ook hier is er nog zoveel meer.

Omdat traumahonden mij massaal weten te vinden (dankjewel universum), heb ik gaandeweg in de praktijk, by learning on the job, ontzettend veel kennis en ervaring op mogen doen. Dankzij het vertrouwen van de mens achter de hond.

De ontbrekende (semi?-wetenschappelijke) puzzelstukjes heb ik wel teruggevonden in het gedachtengoed van Gabor Maté. Die naam ken je vast wel, hij is bekend op het gebied van trauma bij de mens. Zo heel anders gaat het er bij honden niet aan toe, is mijn idee. De effecten van trauma bij de moeder op de pups, de aanmaak van bepaalde stofjes in het systeem, de verstoringen in de aanleg van circuits…het komt gewoon overeen. En dat gaat niet over ‘vermenselijken’, dat gaat over wat trauma doet met een systeem.

Overigens, bij alles wat ik je aanreik, voel alsjeblief goed of het voor jou ook klopt, of het resoneert met jou. Zo niet, leg het naast je neer en laten we elkaars visie respecteren. Niemand weet ‘alles’, ik ook niet.

Maar ik sta wel te popelen om mijn kennis en ervaring te delen met mensen die professional zijn in hondenland, zoals gediplomeerd gedragstherapeuten, massagetherapeuten, instructeurs, Silverlinde therapeuten. Vergeet ik nog iemand?

De zoektocht naar een geschikte vorm hiervoor, dat bracht me al zoveel. Want…die vond ik namelijk niet 😉
Geheel onverwachts paste het niet. En toen lag het even stil, want tja……… jeetje… #hoedan he? Maar het is blijven borrelen en ik ben nu hier op uitgekomen;

De masterclass gaat hier thuis bij mij in Putte plaatsvinden. Drie lesdagen verdeeld over drie maanden en na de zomer een terugkomdag. Inclusief een individuele coach-sessie voor jouzelf. Daarnaast geef ik je (gedurende nader te bepalen tijdsduur) mijn beschikbaarheid op werkdagen- en uren om jou te ondersteunen in app of aan de telefoon als je in een voor jou ingewikkelde casus zit of met een brandende vraag over traumahonden waar je op dat moment niet uitkomt.

De lesdagen gaan over:

* wat is trauma (en wat niet)?
waaraan herken je het en wat zijn de valkuilen

* welk gedrag is gelinkt aan trauma

* welke aandachtsgebieden zijn er allemaal

* wat kun jij ermee om te helpen (veel!!!)
(Onlangs had ik een klant die al de nodige experts bij haar hond had gehad, en niemand kwam met wat mijn aanpak is. Het gaat echt anders dan anders….)

* wat doet het allemaal met de mens achter de hond, hoe ga je daarmee om in jouw werk

* inbreng van casussen door jou (en evt door mij)

Je mag dit traject individueel volgen maar ook een groepje van max 4 collega’s.

En nog veel meer moois.

Ik beloof je binnenkort te komen met nadere info, het is zich nu in rap tempo allemaal aan het invullen.

Dus data, nadere invulling, prijs…je hoort me nog