Life’s all about choices…

      Reacties uitgeschakeld voor Life’s all about choices…

Hoe ‘Click-to-Calm’ honden helpt om andere keuzes te maken

 

het hele leven bestaat uit keuzes

 

 

 

 

 

 

Keuzes, keuzes, keuzes we maken er ontelbare,
iedere dag weer. Over de meeste keuzes hoeven
we gelukkig niet na te denken.

We zijn ons er overigens in 90% van de gevallen
helemaal niet eens bewust van dát we keuzes maken.

En dat hoeft ook niet, want ons onderbewuste doet dat voor ons. Dat geeft een seintje aan ons bewuste brein waardoor het voor ons net lijkt alsof we keuzes altijd bewust maken.

____________________________________________________________________________

Ongeveer 90% van al onze keuzes maken we onbewust
_____________________________________________________________________________

Let maar eens op gedurende de dag, hoeveel keuzes je maakt en hoe die tot stand komen 😉
Van zo’n ongelooflijk groot percentage keuzes, ‘weet’ je dus niet eens dat je een keuze maakt, laat staan dat je beseft dat je ook iets ánders kunt kiezen. Volg je me nog? En juist de mogelijkheid om iets anders kunnen kiezen kan een mooie opening zijn als je keuzes tot problemen leiden.

_____________________________________________________________________________

Ervaren dat je ook ándere keuzes kunt maken zorgt voor beweging
______________________________________________________________________________

Op het moment dat je ervaart dat je ook een andere keuze kunt maken, komt er ruimte voor verandering. Dat is een mooi proces, maar het vraagt zeker om geduld en oefening. Het zogenaamde ‘olifantenpaadje’ dat door je oude keuze al was ingesleten in je brein mag nu vervangen worden door een nieuw paadje. Hoe groter de motivatie of beloning voor de nieuwe keuze is, hoe sneller het proces zal gaan waarmee je een nieuw en beter olifantenpaadje hebt aangelegd.

En hier neem ik je mee naar onze honden en hun keuzes.

Het komt eigenlijk nooit voor dat honden naar mijn praktijk komen omdat ze vinden dat ze hun keuzes moeten leren bijstellen. Honden doen gewoon wat ze doen omdat precies dát voor hun op dat moment de beste optie is. Dat is wat werkt voor hun, dus zo doen ze dat. Meer is het niet. De wens om deze keuze van de hond bij te stellen komt bij de mens achter de hond vandaan. Die voelt zich ongemakkelijk bij de keuze van de hond. Bijvoorbeeld omdat er problemen zijn ontstaan omdat de hond reactief is op bepaalde prikkels. Prikkels zoals: andere honden, verkeer, mensen enz.

Vaak hebben zij samen al een traject achter de rug waarin juist de boodschap (bewust of onbewust) werd overgebracht dat het absoluut niet oké is hoe de hond op de prikkel reageert. Kortom: ze zijn elkaar ergens kwijtgeraakt. En dat geeft spanningen, bij alletwee.

_______________________________________________________________________________
Hoe Click-to-Calm een hond de mogelijkheid biedt andere keuzes te maken
_______________________________________________________________________________

Emma Parsons heeft de methode Click-to-Calm ontwikkeld om honden te begeleiden naar het maken van andere keuzes. Keuzes die voor hun eigenaar -en daarmee uiteindelijk ook voor de hond- een beter idee zijn dan de reactieve manier waarop de hond tot dusverre met bepaalde prikkels omging.

Bij deze methode wordt de clicker therapeutisch ingezet, en wordt er rekening gehouden met het feit dat de hond de bepaalde prikkel als ‘heel spannend’ ervaart. Juist dat vormt het uitgangspunt van waaruit wordt gewerkt: ‘Ja, dit is spannend voor jou en dat is helemaal oké.’ In deze fase ontstaat er zowel bij de hond als bij de mens een mooie dosis rust en een totaal andere energie. De lading wordt van de prikkel afgehaald en dat is een essentiële opening om het geheel in beweging te zetten.

__________________________________________________________________________________
Wat je aandacht geeft groeit
__________________________________________________________________________________

Deze basis van totale acceptatie is het  fundament om op verder te bouwen. Als een hond en zijn mens dat ervaren, is de heling al ingezet en is de hond vaak al heel snel toe aan de vervolg-fases.

In deze vervolg-fases wordt vanuit de overtuiging dat wat je aandacht geeft groeit, toegewerkt naar een beleving bij de hond van meer ruimte op het moment dat de spannende prikkel aanwezig is. Ruimte waarin er andere keuzes mogelijk zijn. Het oude olifantenpaadje mag stap voor stap worden vervangen door een nieuw paadje waarin de keuze van de hond en de mens weer op een lijn liggen.

En dan klopt het weer tussen de hond en zijn mens…

__________________________________________________________________________________

Maak jij ook de bewuste keuze om je hond te leren andere keuzes te leren maken?   😉

Neem vrijblijvend contact op met mij, ik help jullie graag verder!